Hovedspring fra Helligdomsklipperne

Tre bornholmere går på scenen og læser op som en del af Jakob Hansens Litteraturfestival i september. De tre har alle skrevet for sig selv i en årrække og er nu klar til at møde publikum og lade publikum møde deres tekster. Forinden har de været gennem et intensivt skrivekursus med forfatteren Dennis Gade Kofod.

Siden Jakob Hansens Litteraturfestival første gang blev afholdt under Bornholms Kulturuge 2014, har festivalen hvert år gravet i den lokale talentmasse og præsenteret tre bornholmere, der havde lyst til at prøve deres tekster af på et publikum. Det er vidt forskellige talenter, vi har fundet frem til på den måde: unge gymnasieelever, en kommunikationsmedarbejder, en gymnasielærer, en psykolog og en minkavler med litterære ambitioner, en allerede udgivet børnebogsforfatter, der havde lyst til at prøve at få et skub videre i form af den undervisning, de tre udvalgte skrivetalenter hvert år har fået i løbet af en måneds workshop med festivallederen Dennis Gade Kofod. Siden er en af dem, Rakel Haslund Gjerrild, debuteret med en novellesamling sidste år, mens andre arbejder videre på deres manuskripter.

Som festival er vi hvert år spændte på, hvordan de klarer oplæsningsaftenen, og hvad det fører til for dem efterfølgende. Fordi vi mener, at det er vigtigt at give dem et skub i den rigtige retning og sikre, at der fortsat bliver skrevet ny, bornholmsk litteratur, og at den er god. Det vil vi gerne hjælpe den med at blive.

Årets tre skrivetalenter har netop haft deres første undervisningsgang med Dennis Gade Kofod, og i den anledning har vi spurgt dem om, hvem de er, og hvad de håber på at få ud af at deltage i festivalen.  

Mette Qvist flyttede til Bornholm for 17 år siden, “og jeg tvivler på, at jeg nogensinde flytter herfra igen,” siger hun. Øen er gået i blodet på hende, og i sine digte skriver hun om de sanseindtryk, den giver hende: “Øjeblikke, lyde, dufte, smage og fornemmelser, der smyger ind gennem mine nethinder, øregange, næsebor og smagsløg. Sanseindtryk i nervetrådene i overfladen af eller under min hud. Som forvandler sig til tanker. Ord. Sætninger. Rytme. Som barn oplevede jeg en forunderlig verden åbne sig, da jeg lærte at læse.  Selv at skrive blev en elsket leg, omtrent fra jeg mestrede kunsten at sætte bogstaver sammen til ord.”

Claus Tychsen har boet på Bornholm siden 2010 og er også en af dem, der mere eller mindre voksede op på biblioteket, og som bøgerne aldrig har sluppet sit tag i. “De sidste to år har jeg i min fritid arbejdet på et manuskript til en roman,” fortæller han. “Det at skrive er en interessant proces. Noget af manuskriptet er, som jeg planlagde det fra starten af. Meget har dog taget en drejning, som jeg ikke helt havde forudset. Foreløbig er jeg færdig med anden gennemskrivning af første udkast, men der er stadig meget at arbejde med.” Det er et kapitel fra dette manuskript, Claus Tychsen læser op den 20. september.

Lone Spelling Petersen er den senest tilkomne bornholmer af de tre og har boet her i godt tre år. Hun er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København, og det er manuskriptet til et teaterstykke, hun deltager i festivalen med. “Det blev påbegyndt for over 20 år siden og har været igennem en del forskellige versioner,” siger hun. “At skrive rører ved noget dybt i mig; allerbedst er det, når jeg ‘bliver skrevet’. Når karaktererne får deres eget liv, når jeg kan høre deres stemmer.”

De tre kommer med hver deres forventninger til skrivetalentforløbet: “Jeg vil gerne fortsætte den sproglige og stilistiske udvikling og horisontudvidelse, som Dennis har medvirket til at sætte skub i,” siger Mette Qvist, der har taget et forløb på Den Bornholmske Forfatterskole, “og jeg glæder mig til sideløbende at lade mig inspirere af de to øvrige deltagere og af deres tekster og læringforløb.”

“Jeg håber på, at jeg kommer et nøk dybere i teksten og bliver klogere,” siger Lone Spelling Petersen: “Både på hvad det er, jeg egentlig vil med det, og hvad det vil med mig.”

Også Claus Tychsen har gjort sig tanker om, hvad han gerne vil have ud af at deltage: “Gennem forløbet med Dennis forventer jeg at få konkret kritik på mit sprog og min skrivestil. Jeg håber på at blive skarpere og klogere på min måde at fortælle historier på.”

Ingen af de tre har læst deres tekster op uden for et lukket forum tidligere, så at stille sig op i Missionshuset i Allinge har været noget af et spring for dem at tage.

“Heldigvis er vi tre, der springer den aften,” siger Mette Qvist, der indrømmer, at tanken om oplæsningsaftenen giver hende et sug i maven.

“Selvfølgelig bliver jeg nervøs, og det er OK,” medgiver Lone Spelling Petersen, mens Claus Tychsen mest af alt bare glæder sig og er spændt.

“Men lige nu føles faktisk som at have sagt ja til at tage et hovedspring fra Helligdomsklipperne,” siger Mette Qvist.

Hun og de to andre får moralsk opbakning til hovedspringet af forfatteren Kristian Bang Foss, som er indbudt til at læse op af det manuskript, han for tiden arbejder på. Hans seneste roman, den sort satiriske ‘Døden kører Audi’ fra 2012 fik både anmelderroser og et stort publikum, er blevet oversat til flere sprog og sat op som teaterstykke.

Mette Qvist, Lone Spelling Petersen, Claus Tychsen og Kristian Bang Foss læser op og diskuterer skriveprocessen på Jakob Hansens Litteraturfestivals første aften den 20. september.

Læs hele programmet for Jakob Hansens Litteraturfestival 2017.

Lone Petersen skrivetalent JHLfestival Mette Qvist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>