halfdan-tommi-r--nnqvist

Litteraturen ind i landskabet

Jakob Hansens Litteraturfestival lader maleren Claus Johansen træde ind i det landskab, han portrætterede i sine billeder. Det sker med en installation af tegneren Halfdan Pisket i Klemensker. Onsdag kl. 12:00 indvies værket, og festivalen åbner officielt.

Litteratur behøver ikke at være lettilgængelig, og den er heller ikke altid nem at have med at gøre for dem, der beskæftiger sig med den. Det er en erkendelse, som arrangørerne bag Jakob Hansens Litteraturfestival efterhånden er kommet til i forbindelse med den installation, der på fjerde år markerer åbningen af den bornholmske festival under Bornholm Kulturuge. Sidste år krævede det en kranvogn at få en sætningssløjfe hugget ind i tonstung granit bugseret på plads, og i år har en lift måttet tages i brug for at få årets stykke landskabskunst på plads.

Det er en meterhøj tegning, som Halfdan Pisket har lavet af maleren Claus Johansen, som på denne måde igen træder ind i det rum, han brugte sit liv på at male og gennemtrave som børstenbinder og alt-mulig-mand. Den bliver nemlig placeret på DLG-siloen i Klemensker, og onsdag kl. 12:00 indvies den officielt ved litteraturfestivalens åbning.

Halfdan Pisket deltager selv i åbningen. Han er en af de syv forfattere, festivalen i år har indbudt til at skabe nye tekster med afsæt i de bornholmske malere, og på samme måde som Claus Johansen stod uden for den etablerede skole af Bornholmermalere, adskiller Halfdan Pisket sig ved at være tegneserieforfatter i stedet for skønlitterær forfatter. Til gengæld var han så også den første af sin slags, der modtog Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat for forfattere. Det gjorde han på baggrund af den prisbelønnede ‘Dansker-trilogien’, hvor han skrev om sin tyrkiske fars vej til Danmark og helt ned på bunden af det danske samfund.

Mød tegneren og se hans hyldest til Claus Johansen onsdag kl. 12:00 ved DLG-siloen i Klemensker.

Senere samme dag og de næste to aftener er der oplæsning og samtale i Missionshuset i Allinge med Peter Poulsen, Niels Lyngsø, Adda Djørup, Anders Abildgaard, Hannah Lutz og Signe Gjessing, hvis tekster sammen med Halfdan Piskets tegninger er samlet i årets katalog fra festivalen. Der er også oplæsning med de tre bornholmske skrivetalenter Lone S. Petersen, Mette Quist og Claus Tychsen samt forfatteren Kristian Bang Foss.

Billetter til Jakob Hansens Litteraturfestival kan købes på jhfestival.dk/billetsalg.

Kataloget kan købes for kr. 150 på festivalen, i udvalgte boghandler og på http://www.jhfestival.dk/katalog2017/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>