jh-forfatterstribe-gitter

Program 2017

Det bornholmske rum

Peter Poulsen · Niels Lyngsø · Adda Djørup · Anders Abildgaard · Hannah Lutz · Signe Gjessing · Kristian Bang Foss · Halfdan Pisket

Allinge · Klemensker · Bornholm 20. – 22. september 2017

Seks forfattere og en tegner digter videre på motiverne hos Bornholmermalerne. Det sker på Jakob Hansens Litteraturfestival under Bornholms Kulturuge i september, hvor lokale skrivetalenter også træder frem på scenen.

Det bornholmske rum er for os helt konkret bornholmerrummet på kunstmuseet i Rø, hvor de såkaldte Bornholmermalere hænger. Mere specifikt er det bornholmske rum det rum, som Bornholmermalerne udforsker i deres billeder – og som i næste led kan generere vidt forskellige stemninger, følelser og tanker hos den, der betragter billederne.

Jakob Hansens Litteraturfestival har i år bedt seks forfattere og en tegner om at digte videre på de stemninger og historier, de ser i malerierne. Peter Poulsen, Niels Lyngsø, Adda Djørup, Anders Abildgaard, Hannah Lutz og Signe Gjessing har hver især udvalgt et billede af Edvard Weie, Olaf Rude, Sigurd Swane, Oluf Høst, Jais Nielsen og Karl Isakson, som danner afsæt for en ny tekst skrevet specielt til lejligheden. De seks tekster er samlet i årets katalog, som kan købes her, og det er også de tekster, der vil blive læst op og diskuteret på selve festivalen.

Igen i år finder Jakob Hansens Litteraturfestival sted i Missionshuset i Allinge over tre aftener, hvor den første er tilegnet tre lokale skrivetalenter, som udvælges af festivalledelsen. De læser op sammen med Kristian Bang Foss, der tager et manuskript med, han arbejder på for tiden, for at præsentere det på festivalen.
Til årets digtinstallation har den prisbelønnede og internationalt udgivne tegneserieforfatter Halfdan Pisket ladet sig inspirere af bornholmermaleren Claus Johansens univers. Det bliver til et kunstværk på DLG’s silo i Klemensker ved festivalens åbning. Han står også bag forsiden til årets katalog og har bidraget med en serie tegninger.

Det er ikke første gang, forfatterne på Jakob Hansens Litteraturfestival tager afsæt i den bornholmske kunsthistorie. Sidste år var omdrejningspunktet for festivalen ‘Gudhjem’-digtene af Bodil Bech, som var en del af inderkredsen omkring Oluf Høst. Året før skrev tre af de seks deltagende forfattere uafhængigt af hinanden om bornholmsk kunst: Peter Laugesen i en serie digte til maleren og digteren Gustaf Munch-Petersen, Mette Moestrup i et essayistisk digtbrev til Sonja Ferlov Mancoba og Harald Voetmann i en novelle, der foregik i Oluf Høsts maleri ‘Vinterdagen dør’.

Det er den sidste idé, vi har taget op i år og givet de seks forfattere i opdrag: at skrive historien rundt om et udvalgt billede, den historie, der ligger i billedet, har ført op til det og følger efter det. At sætte ord på det, billedet udtrykker, eller lade sig inspirere til en historie med billedet som springbræt. Det er der kommet en stribe vidt forskellige tekster ud af og vi er voldsomt spændte på, hvordan det bornholmske publikum tager imod teksterne. For det her er jo billeder, som vi alle har gået og set på i bornholmerrummet og sikkert også dannet os vores egne historier ud fra, så hvad nu hvis det er et helt andet rum, Peter Poulsen, Niels Lyngsø, Adda Djørup, Anders Abildgaard, Hanna Lutz og Signe Gjessing finder?

Siden festivalen i 2015 for første gang satte de deltagende forfattere til at skrive ny litteratur til festivalen har det været et fokus for os: den udefrakommendes blik på vores ø. Bornholm, som samtidens forfattere forestiller sig den, vores historie, som de læser den, og altså vores malere, som de ser dem. Vi har ønsket at bidrage til, at der fortsat skrives ny litteratur om Bornholm, og til at gøre den litteratur så alsidig som muligt.

Digtinstallationen er et udtryk for denne alsidighed: De første tre år engagerede vi digtere, der arbejdede med flere forskellige kunstudtryk. Således lavede Chresten Forsom et arboret over tekster på plancher og kæmpe papirruller i Arboretet i Almindingen, mens Rasmus Halling Nielsen lavede en lydinstallation i Den Sorte Gryde ved Helligdomsklipperne – et værk, der var ved at skræmme livet af sagesløse lejrskoleelever og forbipasserende vandringsfolk. Sidste års fire ton tunge granitblok med en sætning af Morten Søndergaard, der kører i et bånd og spejler horisonten, kan stadig ses på Kæmpestranden i Allinge. Men i år har vi fået en tegneserietegner til at tage udgangspunkt i Claus Johansens værker og skabe et nyt værk ud fra dem, og vi har flyttet det fra naturen og ind midt i det landbrugslandskab, som Claus Johansen levede i og portrætterede i sine uskolede malerier.

Kristian Bang Foss læser op sammen med skrivetalenterne Lone S. Petersen, Mette Qvist og Claus Tychsen og fortæller dem og publikum om at arbejde som professionel forfatter. Hverken hans eller skrivetalenternes tekster forholder sig til årets tema, men vi har bedt Kristian Bang Foss om at læse op af det manuskript, han arbejder på for tiden. Det samme gjorde forfatteren Merete Pryds Helle, da hun læste op sammen med skrivetalenterne i 2014, og på det tidspunkt skrev hun på romanen ‘Folkets skønhed’, som hun siden har modtaget bl.a. De Gyldne Laurbær for. Og når nu skrivetalenterne skulle debutere med deres tekster den aften, syntes hun, det var mest rimeligt, hvis hun også læste op af noget, hun stadig var i gang med at arbejde på. Den sympatiske tanke har vi i år knæsat som princip for den forfatter, der ledsager skrivetalenterne.

Årets forfattere

Peter Poulsen (f. 1940) fejrede sidste år halvtredsårsjubilæum som forfatter. Ved siden af sine mange digtsamlinger, senest ‘Aflytning af stilheden’ (Lindhardt & Ringhof 2015), har han oversat flere klassiske værker fra romanske sprog, og de seneste år har han været bosat på Bornholm.

Niels Lyngsø (f. 1968) har siden debuten i 1992 primært skrevet poesi, selvom han også har udgivet en rapplade og oversat fransk litteratur, men han er vendt tilbage til romanen i de sammenhængende ‘Min ukendte bror’ (Gyldendal 2015) og ‘Himlen under jorden’ (2016).

Adda Djørup (f. 1972) har skrevet såvel kortprosa som romaner og poesi, og senest har hun udgivet novellesamlingen ‘Poesi og andre former for trods’ (Samleren 2015). Hendes bøger er oversat til en række europæiske sprog.

Anders Abildgaard (f. 1977) er blevet kaldt “den bedste digter, som færrest læser.” Det selvom hans seneste udgivelse, ‘Ibis’ (Gyldendal 2016), var et 36 sider langt rasende og hævntørstigt smædedigt skrevet oven på Ovids digt af samme navn fra år 11.

Kristian Bang Foss (f. 1977) har opnået kommerciel succes og international bevågenhed med sine besk humoristiske romaner, senest ‘Døden kører Audi’ (Gyldendal 2012), som også er blevet lavet til et teaterstykke. Sammen med Anders Abildgaard driver han desuden Vesterbro Forfatterskole.

Halfdan Pisket (f. 1985) modtog sidste år som den første tegneserieskaber nogensinde Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Det skete på baggrund af den kritikerroste trilogi ‘Desertør’ (Fahrenheit 2014), ‘Kakerlak’ (2015) og ‘Dansker’ (2016) om hans tyrkiske fars flugt til Danmark og efterfølgende liv i den kriminelle underverden.

Hannah Lutz (f. 1984) er finlandssvensker og debuterede sidste år med den overbevisende kortroman ‘Vildsvin’ (Samleren) om isolerede og kollektive liv i de store, svenske skove. Her væver vildsvinespottere, trekantsdramaer og demente bedsteforældre deres historier ind i hinanden.

Signe Gjessing (f.1992) er festivalens yngste deltager, men har allerede udgivet tre digtsamlinger, senest i vinters ‘Ideale begivenheder’ (Gyldendal 2017), og modtaget flere priser for sit arbejde. Hendes digtning beskæftiger sig med naturen og det tilfældige liv i en kæmpemæssig kosmisk sammenhæng.

Jakob Hansens Litteraturfestival har været en del af Bornholms Kulturuge siden 2014.

Bag Jakob Hansens Litteraturfestival står en forening, som udgøres af bornholmske litteraturformidlere og forfattere. Jakob Hansens Litteraturfestival er støttet økonomisk af Bornholms Kulturuge, Musik- og Teaterrådet og Statens Kunstfond.

Fakta

Onsdag 20/9 kl. 12:00: Officiel åbning af Jakob Hansens Litteraturfestival, hvor Halfdan Piskets værk afsløres.
DLG-siloen i Klemensker.
Fri entré.

Onsdag 20/9 kl. 20:00: Skrivetalentaften med Kristian Bang Foss samt Lone S. Petersen, Mette Qvist og Claus Tychsen.
Missionshuset, Pilegade 7B, Allinge.
Fri entré med kulturugebadge.

Torsdag 21/9 kl. 20:00: Oplæsning og samtale med Adda Djørup, Anders Abildgaard og Signe Gjessing.
Missionshuset, Pilegade 7B, Allinge.
Entré kr. 100.

Fredag 22/9 kl. 20:00: Oplæsning og samtale med Peter Poulsen, Niels Lyngsø og Hanna Lutz.
Missionshuset, Pilegade 7B, Allinge.
Entré kr. 100.

Katalog med nye tekster af Adda Djørup, Anders Abildgaard, Signe Gjessing, Peter Poulsen, Niels Lyngsø og Hanna Lutz samt tegninger af Halfdan Pisket udkommer ultimo juli og sælges i udvalgte boghandler samt her på siden.
Kr. 150.

Deltagere med kulturugebadge kan under festivalen købe kataloget og få fri entré til torsdag eller fredags oplæsning.

Billetsalg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>